Om samtalerne - tilgangen

Få perspektiv

- i mødet med den eksistentielle terapi


I de eksistentielle samtaler er fokus på, at undersøge dine udfordringer på en nysgerrig og ikke dømmende måde, så du opnår mulighed for nye perspektiver, altså nye måder at se på tingene. Når vi lider kan det være fordi vi er blevet fastlåst i specifikke perspektiver. Det er som om tankerne ikke kan finde andre steder at gå hen, end der hvor det hele bliver endnu mere kompliceret. Det er helt almindeligt, at når vi rammes af sygdom, så kommer vores sædvanlige strategier og livshåndteringer på en hård prøve. Det eksistentielle kan her på en måde være med til at skabe perspektiv i en uoverskuelig tid ofte forundet med oplevelsen af kontroltab

Det kan virke skrænmende at gøre noget andet end det vi plejer, og det eksistentielle er en samtaleform, hvor det uvante stille og roligt bliver naturligt, gennem de tanker, følelser og problematikker, som foldes ud i samtalerne.


Få konkrete redskaber

- i mødet med opmærksomhedstræning


Når vi bliver selv bliver syge, eller en i vores familie eller omgangskreds rammes af sygdom, kan vi få et chok. Vi kan begynde at blive særligt opmærksomme på dele af livet, som vi ikke nødvendigvis har været så optagede af før. Vores opmærksomhed begynder at monitorere på en måske "ny" måde eller velkendt måde. Forskellen er at vi kan opleve dette som ude af kontrol. Fornemmelsen af kontroltab kan afhjælpes ved opmærksomhedstræning. Dette gøres ved at genskabe oplevelsen af at at kunne håndtere svære tanker, følelser og dagligdag. 


Tilbage til forsiden

unsplash